Altay Ceviz Fidanı
19 Haziran 2024

Altay Ceviz Fidanı

Altay Cevizinin Kökeni ve Özellikleri

Altay ceviz fidanı, asıl vatanı Sibirya olan ve diğer ağaçlarla melezleme metodu ile elde edilmiş bir ceviz türüdür. Türkiye'deki girişimcilerin Ar-Ge çalışmaları sonucunda ülkemiz şartlarına uyarlanmış ve özel üretim Altay ceviz fidanları geliştirilmiştir. Bu fidanlar, denemelerden sonra bahçelerde başarılı bir şekilde yetiştirilmeye başlanmıştır.

Altay Ceviz Fidanının Yetiştirilmesi

Altay ceviz fidanı, aşısız olarak doğrudan tohumdan yetiştirilmektedir. Altay cevizinin kökleri 30-35 metre derinliğe kadar genişleyebilmektedir. Üç yıl boyunca bahçede ot mücadelesi, gübreleme ve sulama işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Bahçenin sulaması, 15 Mayıs'ta başlayıp 15 Ağustos'ta sona ermelidir. Üçüncü yıldan sonra, mevsim normallerinde yağmur yağarsa suya fazla ihtiyaç duymaz. Yağmur miktarı 500 ml'nin altında olduğu dönemlerde, Mayıs ayında başlayıp 15 Ağustos'ta sona erdirilmek şartıyla ayda bir kez sulanmalıdır. Ağacın boyu 5-6 metreye kadar uzayabilir, bu da yerli cevizlere kıyasla daha kısa olduğunun bir göstergesidir. Yerli cevizler -25ºC ile 38ºC arasında zarar görmeden yaşayabilirken, Altay ceviz türü -50ºC ile 50ºC sıcaklık aralığında yaşayabilmektedir.

Çiçeklenme ve Meyve Özellikleri

Altay ceviz fidanı, yerli ırk cevizlerden 15 gün sonra çiçeklenmektedir. Homogamy yapıya sahip olduğundan, tozlanmasını başka bir tozlayıcıya ihtiyaç duymadan kendi gövdesindeki çiçeklerle gerçekleştirir. Yerli cevizler ise farklı ceviz ağaçlarının çiçekleri ile tozlanmaktadır. Kabuğu ince olduğu için kırması ve ayıklaması kolaydır ve cevizin içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Meyve tutkunluğu salkım olup, 12, 14, 16, 18 biçimindedir. Altay cevizinin yağ oranı %60 gibi yüksek bir orana sahiptir. Bir kilogram kabuklu cevizden yaklaşık 520 gram iç çıkmaktadır. Cevizin çapı 3,5 cm, ağırlığı ise 12-13,5 gramdır.

Altay Ceviz Fidanlarının Dikimi

Fidanlar, 5x5 metre veya 7x3.5 metre mesafede dikilmelidir. Fidan çukurları 90x60 cm ebatlarında kazılmalı ve dibine bir kürek yanmış hayvan gübresi ya da organik gübre atılmalıdır. Can suyu ile birlikte TKİ sıvı hümik asit de kullanılabilir. Özellikle ilk üç yıl, fidanların dibinde yabani ot olmamasına dikkat edilmelidir. Üç yıl boyunca fidanların çiçekleri toplanarak ağacın gövdesinin gelişmesi ve kuvvetlenmesi sağlanmalı, dördüncü yıl meyveye bırakılmalıdır.

Üretim ve Bakım

Dördüncü yıl, bakıma bağlı olarak ağaç başı 7-12 kg, sekizinci yıl ise ortalama 70-80 kg arasında meyve vermektedir. Eylül ayının 15'inde olgunlaşan meyveler, sırıkla silkelemeye ve çırpmaya gerek kalmadan kendiliğinden dibine dökülmektedir. Altıncı yılda, bakıma bağlı olarak ağaçların kolları meyve ağırlığından dolayı kırılmalarını önlemek amacıyla dayama sistemi ile destek verilmesi gereklidir. Altay cevizinin budanma ihtiyacı da yoktur. Altay ceviz, taban suyu 5 metreden yukarı olan, tuzlu ve killi topraklar hariç tüm toprak türlerinde, deniz seviyesinden 200-1800 metre arasında yetişmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bodur Ceviz Fidanı Dikim Aralığı

Bodur Ceviz Fidanı Dikim Aralığı

Güncel

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi

Ahududu Fidanı Ahududu Fidan Üretimi

Çay Fidanının Yetiştirilmesi

Çay Fidanının Yetiştirilmesi

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Çam Ağacı Fidanı Çam Fidanının Dikimi

Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri

Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri

Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı