Bodur Zeytin Fidanı Bodur zeytin fidanı, Avrupa'da özellikle İspanya'nın Arbeca şehrinde yetiştirildiği için "Arbequina" olarak da bilinir. Bu fidandan elde edilen zeytinyağının kalitesi oldukça yüksektir. Ülkemizde de son yıllarda bodur zeytin fidanıyla kurulan geniş zeytinlikler bulunmaktadır. Bu kadar çok rağbet görmesinin nedenleri arasında, elde edilen yağın kaliteli olması ve tarımının diğer zeytin türlerine göre daha kolay olması bulunmaktadır. Bodur Zeytin Fidanı Özellikleri Bodur zeytin fidanı, salkımsı ve yüksek taç yapabilen bir türdür. Kendi kendini dölleyebilir ve bir tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Erken ve verimli ürün verir. Üründeki yağ oranı yüksektir, bu nedenle ülkemizde "yağlık zeytin" olarak da bilinir. Köklenme kapasitesi oldukça yüksektir. Bodur zeytin fidanının en büyük özelliği sık dikilmesi ve çok verimli olmasıdır. Fidanın diğer özellikleri şunlardır:
Bodur zeytin fidanı, adını boylarının kısalığından almıştır. Bu nedenle budama, ilaçlama ve gübreleme işlemleri oldukça kolay ve ekonomiktir. Meyvelerin toprakla temasını engellemek için hasat makine ile yapılabilir. Sık dikim yöntemi uygulandığından, 1 saat içerisinde yaklaşık 10 dekar alan hasat edilebilir. Bodur Zeytin Fidanının Yetiştirildiği Bölgeler Bodur zeytin fidanı, İspanya'nın Katalonya bölgesi başta olmak üzere, Endülüs bölgesinde de yoğun olarak yetiştirilir. Ayrıca, Fransa, ABD, Şili, Portekiz, İtalya, Tunus, Fas, Avustralya ve Arjantin gibi pek çok ülkede de yetiştirilmektedir. Ek Bilgiler Bodur zeytin fidanı, geleneksel zeytin tarımına göre daha az su tüketimi ve daha yüksek verimlilik sağlar. Bu nedenle, sürdürülebilir tarım uygulamaları için de uygun bir seçenektir. Ek olarak, bu fidanların bakımı daha kolay ve ekonomiktir, bu da küçük ölçekli çiftçiler için cazip bir alternatif sunar. |