Red Globe Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Red Globe Üzüm Fidanı Türleri ve Özellikleri

Red Globe Üzüm Fidanı

Red Globe üzüm fidanı, genellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerinde yetiştirilir. Salkımlarının şekli yuvarlak olup, tane sıklığı bakımından oldukça dolgundur. Bir salkım yaklaşık 1000 gram civarındadır. Taneleri hafif elips şeklinde ve çok iridir. Taneleri kırmızıya yakın pembemsi bir renktedir. Genellikle sofralık olarak taze tüketilen bir çeşittir.

Fidan dikimi yapılmadan önce iklim, toprak, mevki ve yön gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Asmanın gelişme evresi oldukça uzun sürer. Ortalama sıcaklık 10 dereceyi bulduğunda gelişmeye başlar ve sonbaharda sıcaklık ortalamasının bu derecenin altına düşmesine kadar gelişimini devam ettirir. Her üzüm fidanı çeşidinde olduğu gibi bu fidanda da meyvelerin iyi bir şekilde olgunlaşabilmesi için fidanın belirli bir ısı toplamına ihtiyacı vardır. Bu ısı toplamı yıllık en az 1600 derece olmalıdır. Fidanların kökleri derinlere gittiği için diğer bitkilere oranla daha az yağış gören arazilerde de yetişebilir. Yıllık yağış miktarı, sıcaklık miktarı kadar büyük bir önem taşır. Kış aylarında ve ilkbahar başlangıcında yağan yağmurlar bu fidan için çok yararlıdır. İlkbaharın son dönemine ve yaz başlangıcına kadar devam eden yağışlar fidanda oluşabilecek mantar hastalığını tetikler. O nedenle Red Globe üzüm fidanı için iklim şartları çok önemlidir. Sonbaharda erken yaşanan don olayları fidanın odunsu kısmının iyi odunlaşmasına engel olur ve yeni filizlerin salkımlarının kurumasına sebep olur. Rüzgârların çok büyük etkisi vardır. Rüzgârlardan korunmuş arazilerden elde edilen verim daha fazladır.

Red Globe Üzüm Fidanı Yetiştirilmesi

Red Globe üzüm fidanının kökleri derine doğru ilerler. Bu yüzden yumuşak dokulu topraklardan hoşlanır. Fidanlar, toprağının derin ve su tutma kapasitesinin yüksek olmasını severler. Toprak yapısı köklerin gelişmesine müsait olduktan sonra fakir topraklarda bile yetişir. Bölgemizde, su geçirir olmak şartıyla killi topraklar Red Globe üzüm fidanı için çok elverişli ve çok verimlidir. Toprak belirlendikten sonra toprağın hazırlanması işlemine geçilir. Fidanların muntazam ve düzgün dikilebilmesi için tümsekler düzeltilir, çukurlar doldurularak toprak tesviyesi yapılmalıdır. Fidanın ömrü bakım koşullarına göre değişse de 40 yılın üzerine çıktığı gözlenmiştir. Bu nedenle ömrü bitinceye dek dikildiği yerde kalacağından çok titiz davranılmalıdır. İyi hazırlanmamış toprak üzerinde fidana iyi gelişemez. Ömrü kısa, verimi az olur. Gelişme toprak yapısı ile ilgilidir. Bölgemiz iklimi sıcak olduğundan güneş zararlarını azaltmak için sıralamanın doğu ile batı yönünde yapılması ve meyilli arazilerde dik olması gerekir. Fidanlar bir sıra üzerine belirli aralıklarda dikilmelidir. Bir sıra üzerinde olması gereken aralık 1,5-2 metre arasında ve sıralar arasındaki aralığın ise 2,5-3 metre arasında olması gerekir.

Dikim öncesi fidanda budama yapılmalıdır. Fidanın tüm yan ve boğaz kökleri tamamen, dip kökleri ise 10 santimin üzerinde kesilmelidir. Dikim için belirlenmiş yerlere iki kürek derinliğinde ve bir kürek genişliğinde çukurlar açılmalıdır. Çukurların dip kısmına yanmış çiftlik gübresiyle ve ince toprakla karıştırılarak konulmalıdır. Budaması yapılan köklü veya tüplü fidan açılan çukurun tam ortasına gelecek şekilde konulur. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli durum, fidanın gövde kısmının en az 10-15 santimi toprak üzerinde kalmalıdır. Fidanın yerini belli etmek için yanına herek adı verilen demir çubuk dikilir. Dikme işlemi sonrası fidana hemen su verilmelidir. Fidanın büyüyüp gelişmesi için topraktaki su miktarının daima fidanın solma noktasının üstünde olması gerekir. Fidanın hızlı gelişme evresi olan mayıs ve haziran ayları ile salkımların düşme zamanı olan temmuz ayında kök bölgesinde yeterli su bulunmadığı hallerde yeni filizlerin gelişmesi yavaşlar, yapraklar pörsür ve renkleri solar. Salkımlardaki taneler normal iriliklerini alamaz ve rengi donuklaşır. Böyle durumlarla karşılaşıldığında fidanın suya ihtiyacı olduğu anlaşılmalıdır. Çiçeklenmenin hemen sonrasında tanelere ben düşme zamanı başlangıcında sulamaya özellikle dikkat edilmesi gerekir.

Bağa verilecek su miktarı iklime, toprağa göre değişiklik gösterir. Fidana su verilince toprağın üst tabakasının 60-70 santimlik kısmı suya doymalıdır. Bunu anlayabilmek için sulama yapıldıktan sonra bir demir çubuk toprağa batırılmalı ve rahatça ilerlediği derinlik kadar suyun indiği kabul edilmelidir. Ayrıca sulamanın dışında budama da çok bilgi ve beceri isteyen bir teknik iştir. Aksi halde üzümün kalitesi düşmekte ve verimi azalmaktadır. Budama zamanı olarak bilinen sonbaharda budama yapılması bu fidanlar için çok sakıncalıdır. Bölgemizde budama ocak, şubat hatta mart aylarında yapıldığında uygun olur. Budama sayesinde meyveden hem daha kaliteli hem de daha yüksek bir verim elde edilir.

Red Globe Üzüm Fidanı Bakımı ve Hastalıkları

Red Globe üzüm fidanı bakımı, fidanın sağlıklı ve verimli olabilmesi için oldukça önemlidir. Fidanların düzenli olarak sulanması, gübrelenmesi ve budanması gerekmektedir. Gübreleme, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almasını sağlar ve gelişimini destekler. Organik gübreler, fidanın toprak yapısına uygun olarak kullanılmalıdır.

Red Globe üzüm fidanları, çeşitli hastalıklara karşı da korunmalıdır. En yaygın hastalıklar arasında külleme, mildiyö ve mantar hastalıkları bulunmaktadır. Bu hastalıklar, fidanın gelişimini olumsuz etkileyebilir ve verimini düşürebilir. Hastalıklara karşı düzenli olarak ilaçlama yapılmalı ve fidanlar dikkatlice izlenmelidir.

Red Globe üzüm fidanı yetiştiriciliği, doğru bakım ve iklim koşulları sağlandığında oldukça verimli ve karlı bir iş olabilir. Fidanların sağlıklı büyümesi ve kaliteli üzüm üretmesi için gerekli olan tüm adımlar titizlikle uygulanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Domates Fidanı İklimi

Domates Fidanı İklimi

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Aşılı Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Can Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Can Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Chandler Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Chandler Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Kamkat Fidanı Yetiştirilmesi

Güncel

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?

Fidan Aşılama Nasıl Yapılır?