Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri
09 Temmuz 2024

Fidan Dikimi Türleri ve Özellikleri

Fidan Dikimi

Fidan dikimi, tarımın uzun zaman alan ve dikkat gerektiren bir dalıdır. Meyveciliğin temelinde iyi bir fidan dikimi önemli bir yer tutar. Bu nedenle, sağlıklı ve verimli meyve ağaçları yetiştirmek için kaliteli fidan dikimine özen gösterilmelidir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 38 milyon meyve fidanı dikilmektedir. Fidan dikiminde, sertifikalı ve sağlıklı köklere sahip fidanların tercih edilmesi büyük önem taşır.

Fidan Dikimi ve Toprak Hazırlığı

Fidan dikilecek alanın tamamı gübrelenip sürülmelidir. Gerekirse toprağa bir miktar ocak veya nehir kumu ilave edilip yeniden sürülmelidir. Toprağın verimliliğini ve fidan köklerinin gelişimini destekleyecek şekilde hazırlık yapılmalıdır.

Fidan Dikimi ve Çukurların Hazırlanması

Dikim çukurları, fidanın kök hacmini kaplayacak büyüklükte olmalıdır. Çukur derinliği minimum 60 cm olmalıdır. Eğer dikim yapılacak toprak işlenmemiş ise çukur derinliği daha büyük olmalıdır. Çukur kazılırken üst toprak ve alt toprak ayrı yerlere konulmalıdır. Fidan çukura yerleştirildikten sonra önce üstteki toprak fidanın diplerine konur, ardından alttaki toprak üst kısma konularak çukur tamamen kapatılır. Fidan dikilecek çukurlar mümkünse dikimden bir süre önce açılmalı ve donlu bir periyotta bekletilmelidir. Açılan çukurların çevresindeki toprak kabartılıp su verilmelidir.

Dikim yapılacak alan kuvvetli rüzgar alan bir bölge ise fidan dikimi yapılmadan 10-15 gün öncesinde dikilecek fidan boyunda bir herek hazırlanarak bir çukur açılır ve herek tam tabanına saplanır. Bu hereğin düzgün, budaksız olması ve toprağa saplanacak tarafının katranlanmış ve yanmış olması ömrünü uzatacaktır.

Fidanın Çukura Yerleştirilmesi

Dikilecek fidanlar açık köklü veya tüplü olarak tercih edilebilir. Tüplü fidanlar, kök kısmında toprak ile nemini koruması için naylon torba veya saksı içinde olanlardır. Tüplü fidan dikiminde, fidan kökünü saran poşet hemen çukurun yanında açılır ve toprağı dağılmadan dikkatlice çıkarılarak çukura yerleştirilir ve çukur toprak ile doldurulur. Doldurulan toprak ayakla basılarak iyice sıkıştırılır. Dikim esnasında fidan kökleri direkt güneşe maruz kalmamalı ve rüzgar almamalıdır. Toprak, kök boynu hizasına gelene kadar doldurulur ve ayakla iyice sıkıştırılır. Fidan diplerine toprak doldururken hava kalmamasına dikkat edilmelidir.

Fidana Can Suyu Verilmesi

Fidan dikimi tamamlandıktan sonra can suyu verilir. Sulama işlemi 15 gün sonra tekrar edilir ve çevresinin çapası yapılır. Fidan köklerinde bulunan toprağın çapalanması çok faydalıdır. Çapa yapmak, toprakta oluşan ve buharlaşmayı hızlandıran kapilerden kaynaklanan kaymaklanmayı önleyecektir.

Fidan Dikimi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

  • Dikim havanın kapalı, bulutsuz ve rüzgarsız olduğu günlerde yapılmalıdır.
  • Yağmurlu havada ve ağır topraklarda dikim yapmaktan kaçınılmalıdır.
  • Dikilecek fidanın köklerinde ve dallarında yaralanma ve kıvrılma olmamalıdır.
  • Fidan köklerinin hava ile uzun süre temas etmemesine dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bodur Erik Fidanı Toprak

Bodur Erik Fidanı Toprak

Haber Bülteni

Güncel

Palmiye Fidanı Türleri ve Özellikleri

Palmiye Fidanı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ceviz Fidanı Türleri ve Özellikleri

Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

Domat Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

Nikah Fidanı Türleri ve Özellikleri

Nikah Fidanı Türleri ve Özellikleri

Badem Fidanı Türleri ve Özellikleri

Badem Fidanı Türleri ve Özellikleri

Asma Üzüm Fidanı Dikimi

Asma Üzüm Fidanı Dikimi

Zeytin Fidanı Türleri ve Özellikleri

Zeytin Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Ihlamur Fidanı Türleri ve Özellikleri

Hurma Fidanı Yetiştirmek

Hurma Fidanı Yetiştirmek

Fıstık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Fıstık Fidanı Türleri ve Özellikleri

Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri

Erik Fidanı Türleri ve Özellikleri